BNNS

BNNS SOLAR SYSTEMS

be green, enjoy comfort, save money

 
 

 

На фокус – плоските слънчеви колектори

 

Плоските колектори са разработени от Hottel и Whillier още през далечната 1950 година. Днес те са най-разпространения тип слънчеви колектори използвани за подгряване на битова гореща вода.

 

Структура

 

Колкото и различни призводители да има всички слънчеви колекори имат еднаква структура, разликата е основно в качеството на изработка и вложените материали.

Започваме от „сърцето” на слънчевия колектор неговия абсорбер. Разичвават се два основни типа абсорбери: арфа – с вертикално разположени тръби и S-образни със синусоидални тръби. При съвременните плоски колектори покритието на абсорбера е селективно, позволяващо да се абсорбира не само пряката слънчева светлина, но и дифузната, което дава възможност слънчевия колектор да работи и при ниска слънчева радиация. Под абсорбера се намира изолацията на слънчевия колектор, която е с различна дебелина и топлоизолационни свойства в зависимост от производителите – минерална, каменна вата и др. Покритието е с соларно стъкло със специална закалена структура с различна дебелина и устойчивост на градушка и други външни атмосферни влияния.

 

 

Монтаж

 

За предпочитане е слънчевите колектори да се монтират на покривни пространства – ъгъл на монтаж от 25º до 45º  спрямо хоризонта и да са ориентирани на юг. По-високо ефективните колектори позвоялват до 45 º отклонение от юга като това не довежда до значително намаляване на ефективността им. Слънчевите колектори могат да се ориенират на изток или запад, но при компенсиране чрез увеличаване на общата колекторна площ.

 

Експлоатация

 

Плоските слъчневи колектори имат живот около 25 години. С колко ще намалява мощността му зависи качеството на самия колектор. Използването на качествени материали гарантира по-дълъг експлоатационен живот, добрата изработка гарантира високи показатели максимално дълго време, а правилния монтаж и експлоатация от страна на клиента добре работеща слънчева инсталация.

 

Направете вашия избор на: http://www.bnns.bg

Или изпратете запитване за соларна инсталация на: http://bnns.bg/main_bg/3063_onlain_zaiavka.html

 
 

Copyright 2011 iWeb BG | iweb.bg | Всички права запазени.