BNNS

BNNS SOLAR SYSTEMS

be green, enjoy comfort, save money

 
 

 

Най-големия експлоататор на атомна енергия Япония обръща нова страница в енергийната си политика с поглед към слънчевата енергия

 

След трагедията във Фукушима Япония обърна поглед към слънчевата енергия. От близо година правителството подде политика за стимулиране на развитие на сектора за възобновяема зелена енергия в това число и слънчевата, чрез въвеждане на преференциални цени за изкупуване на произведената енергия. Само през тази година Япония прогнозира да се инсталират слънчеви панели с капацитет от пет до седем модерни ядрени реактори.

Преди 2011 год., когато беше и сривът в ядрената централа Фукушима, Япония игнорираше енергията от ВЕИ залагайки на развитие на атомния сектор. От 50-те ядрени реактора обаче само два са били рестартирани след инцидентът, тъй като са счетени за напълно безопасни. А докога ще бъдат спрени останалите никой не смее да прогнозира. И въпреки, че енергията от ВЕИ е по-скъпа, то японците са твърдо решени да заложат на нея, имайки трагичния опит от Фукушима, където до сега са похарчени милиарди, а предстои да се инвестират още с цел защита на населението.

„Хората бяха склонни да подкрепят проекти за зелена енергия още преди ядрената кататрофа, но сега са убедени, че това е част от чистото и безопасно бъдеще” казва Мориаки Йошикава, ръководител на неправителствена екологична организация.

В края на 2012 г. Япония има обща инсталирана мощност от фотоволтаични централи - 7.5 GW, амбицията е те да бъдат увеличени двойно. С такъв ръст Япония ще се нареди сред държавите с най-много инсталирани мощности след Германия и Италия.
Всички потребители на електроенергия ще бъдат стимулирани под една или друга форма да потребяват възобновяема енергия, по този начин ще бъде осигурен пазар за нея и секторът ВЕИ ще има възможност да се развива.

Още преди да са въведени преференциални цени за произведената енергия от ВЕИ много проекти са в ход. Развитието на сектора ще е не само в големите централи, а по скоро в средните такива.

Lowson верига магазини започват инсталирането на фотоволтаични централи на покривите на хиляди техни магазини. Миналия декември, дъщерната на Osaca компания SxL,покри покрива на завода си с фотоволтаични модули общо 5 166 на брой. Като през март започват да захранват Tokyo Electric Power Co. оператор на централата във Фукушима.

„Взимат цялата произведена енергия” казва Такаши Кавазаки мениджър на завода посочвайки плосък екран на входа на офис сградата, инсталиран за да показва данните за произведената слънчевата енергия. В този не много слънчев ден до обяд централата е произвела 2355 киловата.

Новата сграда да Института по технологии в Токио ще бъде покрита с 4 500 фотоволтаични модули.

 
 

Copyright 2011 iWeb BG | iweb.bg | Всички права запазени.